Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je koivoer koopt

Wat is goed koivoer?
Goed koivoer kenmerkt zich door een uitgebalanceerde samenstelling van ingrediënten.
Koivoer is samengesteld uit ruw eiwit, ruw vet, ruwe celstof en as. De procentuele samenstelling van de afzonderlijke componenten van koivoer is belangrijk. Goed koivoer moet bijvoorbeeld minimaal 30 procent ruw eiwit bevatten.

Goed koivoer bevat ook vitamines zoals vitamine A, vitamine D3, vitamine E en vitamine C. Goede ingrediënten hebben een grote invloed op de vertering en verteerbaarheid van het visvoer.

Vitaminen zijn een uiterst belangrijk voedingsbestanddeel. Koivoer bevat voldoende vitamine A en D. Vitamine C kan door de koi zelf worden aangemaakt. Vaak ontbreekt echter in koivoer voldoende vitamine B. Goed koivoer zou daarom ook vitamine B-stoffen moeten bevatten. Anders moet vitamine B apart worden toegevoegd.

Let op! Een vetfilm op het wateroppervlak is vaak een indicatie van dikmakend voedsel. Dit visvoer kan leiden tot vetophoping en orgaanschade.

Een koi houdt van lekker eten. Een simpele indicatie van goed koivoer is dan ook een snelle consumptie van het verspreide voer.

Welk koivoer is geschikt voor de herfst?


De behoefte aan koivoer neemt af met de watertemperatuur: als de temperatuur in de herfst daalt, heeft de koi een lagere voedselbehoefte. Bovendien bemoeilijken lage watertemperaturen de vertering. Licht verteerbaar koivoer voor de herfst bevat vaak meer tarwe en minder eiwit.


Koi voeren
Het voeren van drijvend voer biedt een bijzondere mogelijkheid om de koi van dichtbij te observeren. Voor de koi geldt hier de regel: wie snel is, haalt het meeste uit goed koivoer. (Bron afbeelding: unsplash.com/Jason Wu)
Aangezien de energiebehoefte van de koi in de zomer bij hoge temperaturen toeneemt, moet gedurende deze tijd eiwitrijk koivoer worden gebruikt. Hierdoor kan de koi belangrijke vetreserves opbouwen voor de winter.

Goed om te weten: de koi is een alleseter! Als de koi iets eetbaars in zijn omgeving vindt, zal hij het opeten. Dit kan gemakkelijk leiden tot overvoeding als de koi constant visvoer krijgt.

Deze tips kunnen helpen om overvoeding in de herfst tegen te gaan:

Gebruik drijvend voedsel
Bekijk het wateroppervlak
Stop met voeren bij watertemperatuur van 6 graden
Als de koi niet meer naar de oppervlakte van het water komt om zijn voedsel te halen, wordt aan zijn voedingsbehoeften voldaan. Het voeren kan worden gestopt.

Wat is de houdbaarheid van koivoer?
Afhankelijk van de fabrikant en ingrediënten is goed koivoer 1 tot 2 jaar houdbaar. Een hoog vetgehalte in visvoer verkort bovendien de houdbaarheid.
Ook het goed bewaren van koivoer speelt een belangrijke rol. Volg deze drie tips voor het bewaren van koivoer:

Op een droge plaats bewaren
Vermijd zonlicht
Luchtdicht afsluiten
Vervallen koivoer moet worden weggegooid. Koi-voedselcomponenten zoals vitamines worden na verloop van tijd afgebroken. Hierdoor bevat oud koivoer mogelijk niet meer voldoende vitamines voor uw koi. Koop daarom geen te grote koivoerpakketten.

In welke maat moet ik koivoer kopen?
Als je naar de maat vraagt, moet je op deze twee punten letten:
De grootte van de verpakking
De grootte van het koivoer
Koivoer is verkrijgbaar in kleinverpakkingen van 5 kg tot 50 kg grootverpakkingen. De aanbevolen hoeveelheid voer wordt bepaald door het totale gewicht van alle koi in de vijver.

Afhankelijk van het seizoen of de watertemperatuur heb je geschikt koivoer nodig voor zomer, herfst en lente. Houd er bij het kiezen van de grootte van het pakket rekening mee dat het gebruik van een pakket betrekking heeft op een bepaald seizoen (en niet op de jaarlijkse behoefte!).

Koivoer zelf is verkrijgbaar in verschillende maten van 1 tot 9 mm. Jonge koi kunnen alleen kleinkorrelig voer eten. Houd daarom bij het kopen ook rekening met de ouderdomsvoorraad in uw visvijver en kies dienovereenkomstig klein- of grofkorrelig koivoer.
Wat kost koivoer?
Zoals bij veel producten neemt de prijs per kilo koivoer af met de gekochte hoeveelheid. Daarnaast hebben de fabrikant en het merk ook invloed op de prijs van koivoer.
De gemiddelde prijs per kilo voor conventioneel koivoer ligt rond de 2,70 euro. Voor koivoer van hogere kwaliteit kan de prijs per kilo gemakkelijk oplopen tot 15 tot 20 euro.

Grotere verpakkingshoeveelheden lokken vaak met lagere prijzen per kilo. Maar let op: grote pakketten kunnen niet altijd worden geconsumeerd. In het ergste geval moet je de overgebleven voorraad weggooien en was een kleinere verpakking goedkoper geweest

Meer info over koivoer?

https://dierenvoeding.links.nl/

https://dieren.eigenoverzicht.nl/

https://dieren.startnl.com/

https://dierenvoeding.startee.nl/

https://dierenwinkel.startje.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *